top of page

TERAPEUTISK ULTRALYD

Terapeutisk ultralyd er en behandlingsform som har blitt brukt av fysioterapeuter siden 1940-tallet. Ultralyd kan brukes til å behandle en rekke plager i muskel- og skjelettapparatet.

Terapeutisk ultralyd fungerer ved at ultralydbølgene genereres av noe som kalles en piezoelektrisk effekt. Denne effekten oppstår på grunn av vibrasjoner av krystaller som befinner seg inne i ultralydsonden. Vibrasjonene overføres til vevet man behandler, og dette virker oppvarmende på vevet. Denne varmen forårsaker en lokal økning av blodsirkulasjonen, og fremmer dermed tilheling av blant annet sener og beinvev.

Terapeutisk ultralyd har en mye høyere effekt enn det som er vanlig å bruke ved ultralydundersøkelser i forbindelse med svangerskap og diagnostisk ultralyd.

 

Ultralyd blir brukt til å behandle blant annet bløtvevskader, som senebetennelse og tendinopatier, ikke-akutte hevelser og muskelspasmer. Det kan også benyttes for å fremskynde tilhelingen av bruddskader. I tillegg virker terapeutisk ultralyd muskelavslappende, smertestillende og sirkulasjonsfremmende.

 

På hund kan ultralydbehandling ha god effekt som smertelindring ved blant annet artroser.

 

Ultralyd kan også stimulere produksjonen av kollagen, som er hovedkomponenten av protein i bløtvev, slik som sener og ligament. Derfor kan ultralyd akselerere den proliferative fasen av vævsheling. Dette antas å forbedre elastiteten til kollagen, og det kan derfor ha en positiv effekt på fibrøst arrvev som kan danne seg etter en skade.

37933989_10156486792310600_8759985962294
bottom of page